családi ház építés ház tervezés, passzív ház alacsony energiás ház Székesfehérvár Balaton Budapest kivitelező kulcsrakész építész tervezés tervező családiház építés,ház tervezés,alacsony energiás ház,passzív ház,kucsrakész épitész,alpintechnika,kivitelezés Budapest,balton Otthon - Kertünk
A kertünk megtervezése luxus dolognak tűnhet......pedig nem az!


Napjainkban vannak már olyan lakóterületek (főleg Budapest környékén) ahol a kertépítészeti engedélyezési tervdokumentáció készítése önkormányzati előírás szerint kötelező része az építési engedélyezési tervdokumentációnak. Ahol pedig nincs ilyen előírás, ott is érdemes a helyi jogszabályokat kikeresni, átnézni, mert lehet, hogy az építési telken a meglévő fákra és azok kivágására fakivágási és fapótlási dokumentációt kell beadni.  Első esetben szükséges a második esetben szükség lehet a tervező szakember megbízására.

Ám ezeknek a tervdokumentációknak a tartalma nem biztos, hogy megfelelő (előre egyeztetett bővített tartalom kivétel) a későbbiekben egy kert kivitelezéséhez is. Vagyis, érdemes külön választani a két tervezési fázist. Az első esetben egy minimális tartalommal az engedélyezési folyamat alatt a helyi előírásoknak meg kell felelni, a tervnek tartalmazni kell a konkrét adatokat a szabályok betartásáról. Ezekhez a későbbiekben ragaszkodni is érdemes, mert a használatbavétel elbírálásakor ezeket ellenőrizhetik.

A második esetben, amikor kertépítészeti kiviteli tervdokumentáció készül a helyi előírások betartásával részletes kertterv készül, ami tartalmazza a szakmai követelményeket és a megrendelő egyéni igényeit egyaránt. Ennek a terv típusnak is két különböző oka lehet, miért van rá szükség.

Egyik esetben, ha határozott elképzelésünk, hogy a kertet szakemberekkel szeretnénk kiviteleztetni, akkor feltétlenül szükség lehet a kiviteli tervekre, mert annak pontos műszaki tartalma alapján tudunk árkalkulációkat bekérni különböző kivitelezőktől, és így tudjuk a legbiztosabban összehasonlítani a különböző árajánlatokat a munkafolyamatok elvégzéséről.

Másik esetben, ha először a kivitelezőt választjuk ki (pl. ajánlás alapján) akkor is szükség lehet a kiviteli tervekre a munkafolyamatok ellenőrzésének megkönnyítésére, illetve a pontos műszaki tartalom rögzítése miatt. Nagyon lelassíthatja az 1-2 hetes kivitelezési munkákat a munka elvégzése közben alakuló megrendelői igények kiszolgálása, és itt nem az apró módosításokra gondolunk. Ennek elkerülésére hasznos a tervezővel előre egyeztetett dokumentáció, hiszen annak elkészítése folyamán már szakember segítségével végig gondoltuk a lehetőségeinket és igényeinket, és a munkafolyamatok a terv alapján kiszámolt mennyiségek szerint pontosan és flottul végezhetőek.

Előfordulhat egy harmadik eset is, amikor segíthet az előre elkészített terv. A megrendelőnek kedve és ideje is van a leendő kertjével foglalkozni. Ám laikusként, műkedvelőként és tapasztalat hiányában nehéz lehet komplexen egybe látni a kert kialakítását. Ebben az esetben is érdemes tervező szakember segítségét igénybe venni. Segít a határozott/határozatlan elképzeléseket szakmai szempontoknak megfelelő mederbe terelni, és a kertet néhány év elteltével (pl. a növények növekedését figyelembe vételével) is élvezhető, használatnak megfelelő szabadtérré alakítani.

Gyakori hibák, amik kikerülhetők lehetnek egy végig gondolt tervezési folyamattal:

Például az épülettől 1-2 méterre telepített fenyőfélék okozhatnak gondot, amikor a sekély, de erős gyökérzetükkel jó esetben csak az épület körüli járdát emelik meg. Vagy amikor akkorára nőnek, hogy a mögöttük lévő ablak kilátását kitakarják és csökkentik az ablak mögötti helység természetes fényviszonyait.

Vagy például a nagy, meglévő fák alatt évekig próbálkozhatunk gyepesítéssel, de nem érdemes, mert a gyep igényli a napfényt, ellenben számos talajtakaró cserje, vagy évelő helyettesítheti a gyepet, amely növények tűrik vagy bírják az árnyékos területeket.

Vagy a nem alaposan megválasztott lombos fáról a több évi növekedése és termőre fordulása után derül ki, hogy nem egyezik a tulajdonos igényeivel, mert idegesítően „szemetel” például a termésével, vagy a virágaival.
 


 -Preszter Márta -
okleveles tájépítészmérnök


 

Belépés
Naptár
«  Október 2019  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 12
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0