családi ház építés ház tervezés, passzív ház alacsony energiás ház Székesfehérvár Balaton Budapest kivitelező kulcsrakész építész tervezés tervező családiház építés,ház tervezés,alacsony energiás ház,passzív ház,kucsrakész épitész,alpintechnika,kivitelezés Budapest,balton Otthon - Keretrendszer II. elvárások
Mit érdemes átgondolni?


Követelményeinket az épülettel szemben saját ízlésünk, igényünk, illetve a technikai követelmények fogják befolyásolni. A kritériumok két csoportot alkotnak. Szubjektív, személyes és műszaki igényünk a létesítménnyel kapcsolatban. A szubjektív igényeket az ízlések, egyedi szokások, saját szempontok, hagyományok, kulturális hovatartozás, fantázia és ötletek testesítik meg. A technikai részét a műszaki tartalom határozza meg, aminek fókuszában a szerkezeti szilárdság, hőszigetelés, vízszigetelés, szellőztetés, akusztikai elvárások állnak. A mai korszerű technológiák alkalmasak arra, hogy megfizethető áron valamennyi szempontot figyelembe vehessük.


saját igények meghatározásában nem tudunk segíteni, mindenki maga tudja, mi tetszik jobban. Van, akinek a vörös márvány és van, akinek a szürkegránit, festés vagy  tapéta, lapos tető vagy kupola. Alapvető igényei azért mindenkinek vannak, például mire és hogyan fogja használni az épületet? Lehet egész évben lakott otthon, szezonálisan használt nyaraló, de lehet napközben használt iroda, egyéb gazdasági célokra használt épület. Kérdés lehet, hogy hányan fogják lakni, használni, látogatni? Sok a vendég a családban, avagy teljes a magány? Később bővül a család, avagy elköltöznek a gyerekek és még sorolhatnám sokáig. Saját ízlésünk és szükségeink, esetleg extra kívánalmaink számbavétele segítenek a szükséges épület méretek és lakótér igények meghatározásában.                 

 

Szerkezeti kérdésben figyelemmel kell lenni a tartósságra, használhatóságra és életérzésünkre épületünkben, ahol sok időt fogunk eltölteni. Nem árt, ha számításba vesszük, hogy a hőmérséklet ingadozás igen nagynak mondható hazánk éghajlati viszonyait áttekintve -20 és +40 fok is előfordulhat évszaknak megfelelően. A csapadék is jelentős tényező: jég, hó, eső. A szél is időnként feltámad, előfordulhat 80-150 km/h széllökés. Ezeken felül érhet minket baleset is, kidől egy fa, csőtörés történik, belvíz, esetleges áradás stb. Az állatok, bogarak különböző fajtái is sok fejtörést okozhatnak helytelenül választott szerkezet estén. Az időjárás, a természet hatásai folyamatosan próbára teszik ezt a szerkezetet fennállása során és a különböző hatásoknak próbáját is ki kell állnia épületünknek. Érdemes megtekinteni régészeti leleteinket akár több ezer éves távlatból, sok üzenetet hordoznak magukban és általuk tartósság szempontjából rengeteget okulhatunk. Ha tisztában vagyunk önmagunk igényével, milyen időtávra akarunk épületet emelni az időjárási és természeti tények segítenek eldönteni, miből álljon az erős szerkezet!


hőszigetelés az a témakör, amire érdemes sok időt szánni. Meghatározza az épület gazdaságos üzemeltetését és hőérzetünket a lakótérben használat során. Meg kell határozni milyen hőszigetelési értéket szeretnénk elérni szigetelésünkkel és nyílászáróinkkal. A mai technológiákkal elméletben és gyakorlatban is elérhetõ a nulla hőátbocsájtási tényező a szigeteléssel körbe zárt épületben. Ez azt jelenti, hogy a lakótér olyan jól el van választva a külső környezettõl, hogy belső hőmérsékletét hőveszteség nélkül meg tudja tartani, így nincs szükség plusz energiára a téli melegítésre vagy a nyári hűtésre (passzív épület). Nulla hőátbocsájtásból visszafele haladva balanszírozhatunk az értékekkel egészen a mai szabvány szintig, ami előírja, hogy milyen kötelező szigetelési értéket (W/m2K) kell elérni épületünkkel. A gépészet menüben látni fogjuk, hogy a meghatározott, elért érték fogja elárulni milyen fűtési avagy hűtési rendszer igénye lesz az épületnek, mekkora elveszett energiát kell pótolnuk a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Az átbocsájtás másik szerepe használat során jelentkezik, mivel jól szigetelt lakásban a hőmérséklet egyenletesé válik, elmarad a hektikus hőingadozás, ezáltal kellemesebb a közérzetünk is. A gyors fejlődésnek köszönhetően több jó költséghatékony megoldás is létezik. Lássuk be, hogy a folyamatosan növekvő energiaárak mellett jövőbeli jelentősége hőszigetelésünknek igen nagy lesz!  Szánjunk rá elégséges időt a tervezés során, az anyagi lehetőségekhez mérten próbáljuk meg a lehető legjobb szigetelést elérni.


Vízszigetelés számbavételénél rengeteg időt spórolhatunk. Sem pénzbeli, sem kivitelezési igénye nem jelentős kivéve azt a ritka esetet, mikor lapos-tetővel van dolgunk. Átlagos épületet látókörbe helyezve jöhet a víz talajból, égből és általunk emberekből, mint gondatlan használókból. Az égi és természeti jelenségeket el tudjuk képzelni: havazás, eső, talajvíz stb. Ezen felül az épület használata során előfordulnak malőrök, például kiömlik a mosógép, gyerekek locsolást rendeznek a fürdőszobában és sok hasonló eset. Kiemelnék pár esetet, amire mindenképpen oda kell figyelni, de már csak a kivitelezés során. Gyakran elfelejtik az építmény vizes blokkjait szigetelni! A csempére bízzák ezt a feladatot, ami nem tudja maradéktalanul elvégezni ezt a teendőt. Eredményként később tapasztalható a dohos fürdő, salétromos fal. Hanyagság tapasztalható a tető víz elvezetését szolgáló részek kivitelezésénél is. Az eső, a hó, melyrõl csak felülről számítanak, erős szél esetén azonban a csapadék oldalról is érkezhet és képes megtalálni magának az utat az épületbe. A legalattomosabb talán a hó, nem is vesszük észre, hogy olyan helyre is bejutott, ahova nem kívánatos, csak olvadás esetén látjuk a hibát, mikor kifejti károsító hatását. Ezek a gyenge pontok általában vápáknál, kéményeknél, tetőablakoknál figyelhetők meg. Az építkezés során érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni megfelelő figyelemmel a vízszigetelés megvalósulására.


szellőztetés manapság elengedhetetlen föltétele a jól szigetelt épületnek és nem összekeverendõ az időnkénti ablaknyitogatással. A hõszigetelési technológiák, nyílászárok és kivitelezések növekvõ színvonalával elértük azt, hogy a lakóterek majdhogynem légmentesen zártak. Ez kedvező a kevés energiát fogyasztó hűtő-fűtő berendezéseknek, de kedvezőtlen a levegőminőségnek. A szellőztetéssel meg kell valósulni egy olyan rendszernek, ami lakóterünket összeköti a kültérrel, és képes az elhasznált levegőt friss levegőre cserélni a lakótérben és biztosítani az optimális (45-65%) páratartalmat. A jól szigetelt házban, de a helytelenül, vagy egyáltalán nem szellőztetett lakótérben felléphetnek kellemetlen, nem kívánt mellékhatások. Az elhasznált levegő még a kevesebb problémát jelenti, de az épületben felgyülemlett 70-80%-os páratartalom optimális életteret biztosít a penészgombáknak, poratkáknak, stb. és elősegíti szaporodásukat a nem kívánt „lakótársaknak”. Leglátványosabb formája a jelenségnek a penészedés. Gyakran hibásan összekeverik kialakulásukat az úgynevezett hő-híd jelenséggel (nem megfelelő hőszigetelés okozta hidegpontok, részek a falazaton), ami valóban okozhat hasonló eredményeket. Azt kell látni, hogy az épületszellőztetéssel a levegőben mindenütt jelenlévő spóráknak és egyéb társaiknak az életterét szüntetjük meg, így esélyt sem adunk a kellemetlenségek kialakulására. Tetszik, nem tetszik, a probléma jelen van és ezzel a kérdéskörrel valamilyen szinten foglalkozni kell, és lényegesen egyszerűbb az építési munkálat közben kialakítani a rendszert, mint utólagos eljárásokkal.

 

Keretrendszerünk utolsó alkotója az épület akusztikája, egy vagy több lakás esetén is nagy jelentőséggel rendelkezik a témakör, érdemes tanulmányozni. Az épületben a használat során keletkezet hangok figyelembevételével a beltérben terjedő zavaró zajok irányításával, csillapításával, elnyelésével foglalkozunk. A hangok irányítását két részre oszthatjuk, elsődleges a használat során keletkezett hangok szükséges és elégséges csillapítása. Első részhez kell sorolunk a padlózatot, emelet esetén a födémet, esetleg lépcsőházat, ahonnét  lépéshangok, esetleg búgó háztartási gépek kellemetlenkedhetnek az este csöndjében. Szükséges lehet a szobák vagy lakások közötti hangszigetelés (kétlakásos társasház), ahol akár a szomszédok veszekedése törheti meg a csendes vasárnap délutánt. Tervezés során már érdemes figyelembe, számításba venni példáinkat és legszerencsésebb tán, ha kalkulálunk, előrelátóan gondoskodunk a szükséges helyek hangszigeteséről, és leghatékonyabban próbálunk védekezni a nem kívánt zajok ellen.  Másodsorban az akusztikával extra kívánalmainkat valósíthatjuk meg, zeneszoba, esetleg házimozi, ahol komoly követelményeknek kell megfelelni. Ide tartozhat még a lakótér akusztikájának figyelembevétele beszédhang, vízhang, magas vagy alacsony hangfrekvenciák csillapítása. A második témakört végtelenül sokáig lehet fokozni és szemben az elsővel már nem a költséghatékony megoldások közé tartozik. Az épületben terjedő hangokkal legalább az első részben sorolhatókkal mindenképpen illik foglalkozni, az extra részével tanácsos szakemberhez fordulni.

 

A kritériumokat irányadóként tekintve lépésről lépésre a fentebb meghatározott szempontok szerint körülírhatjuk, milyen szubjektív igényeket szeretnénk és mely műszaki kritériumokat kell elérnünk az épülettel kapcsolatban. A jól megfogalmazott elképzeléseinket lehetőségünk van módosítani, kompromisszumokat kialakítani, elvárásainkból néhol engedni, esetleg hozzátenni mindaddig, míg a számunkra megfelelő megoldás kialakul. A következő lépésként megszületett elképzeléseinket szembeállíthatjuk anyagi kereteinkkel, látni fogjuk, hogy több jó megoldás is születhet és előfordulhat, hogy kezdeti elgondolásunkkal szemben magasabb színvonalon is elérhetjük céljainkat. A tervezgetések végeztével tiszta képünk kell legyen mit és milyen formában szeretnék megvalósítani, és hogy összhangban áll-e pénzbeli lehetőségeinkkel. Felállított vállalkozási tervünk alapja lesz a műszaki tervdokumentációnak és a kivitelezés lebonyolításának.-Beke László-Belépés
Naptár
«  Október 2019  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 12
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0